Megoldás arra az esetre ha az AHCI módban telepített rendszer
biztonsági mentését nem lehetne visszaállítani ....

Megoldás arra az esetre amikor az AHCI módban telepített rendszer

biztonsági mentését nem lehet visszaállítani.....Meglepődve tapasztaltam, hogy az eddig IDE-módban telepített rendszereknél tökéletesen működő biztonsági mentések visszaállítása AHCI-módban telepített oprendszer esetében sikertelen......
Sőt nem csak eredménytelen, hanem "ijesztőnek" tűnő is, mivel a sikertelen visszaállítást követően a gép nem tud bebootolni, mert a bootoláskor vagy nem jut el a tárolókig, vagy nem ismeri fel azokat (lásd a képeket).


                      


Első gondolatom az volt, hogy telepíthetem újra a rendszert, de felesleges volt erre gondolni, mert mint utóbb kiderült, erre az esetre is van megoldás .....
Megjegyzés: nálam ez a hiba a Macrium Reflect és a Paragon Backup & Recovery 2012 programok használatánál is jelentkezett.

Elöljáróban annyit, hogy egy régebbi Gigabyte P35-DS4 (F14 BIOS) alaplap van a gépemben és többnyire egy SSD-t, de olykor egy HDD-t használok (rajtuk egy Windows7-el) és mindkettőnél fennállt a hiba..

Ha a Restore alkalmával jelentkezne a fent leírt hiba, akkor mindenekelőtt valahogy törölni kell a hibás Windows-t tartalmazó "C", illetve a "Rendszer számára fenntartott" 100 MB-os partíciókat, mivel bootoláskor nem csak a tárolókat nem találja hanem a betöltés nem megy odáig (megáll), hogy a BIOS-ba be lehessen lépni, hogy DVD-ről indítva újra lehessen telepíteni a rendszert.


Ezt én úgy oldottam meg, hogy egy másik már működő géphez csatlakoztattam a problémás SSD/HDD-t és a win saját partíciókezelő felületén töröltem le őket.
Ezt követően az üres SSD/HDD-re már minden gond nélkül újratelepíthető a rendszer.


Azoknál a régebbi alaplapokat tartalmazó gépeknél, amelyek BIOS-a nem vagy "bizonytalanul" támogatja az AHCI módú telepítést az alábbi megoldás segíthet:A biztonságimentés helyreállításának menete AHCI-módban telepített rendszereknél.


1. Az alkalmazott program Rescue CD-jéről bootoljunk be.
2. Az újraindítást követően rögtön (!) be kell lépni a BIOS-ba és az eddigi AHCI beállításokat IDE módra kell átállítani és a változtatás elmentését követően újra kell indítani a gépet, amikor megint rögtön be kell menni a BIOS-ba (!) ahol a bootolási sorrendnél beállítjuk, hogy a CD-ről/DVD-ről bootoljon (induljon) a gép (Pl. First Boot Device --> CD-ROM)!
Az újabb változtatást elmentve újraindul a gép, ha jól csináltunk mindent, akkor most már a Rescue CD-ről is tudunk bootolni, csak amikor kiírja, hogy miről akarunk bootolni, akkor a CD-ről való induláshoz meg kell nyomni egy billentyűt.
3. A képernyőn megjelenik a Restore program, a szokott módon megcsináljuk a visszaállítást, majd ha kész, kilépve a programból, újraindul a gép, ekkor megint rögtön be kell menni a BIOS-ba és az eddigi IDE-módú beállításokat vissza kell állítani AHCI módra!!!
A változtatás elmentését követően újraindul a gép, ekkor már működnie kellene a visszaállított rendszernek, de ahhoz, hogy CD-ről is képes legyen bebootolni ajánlott megint a BIOS-ba belépve a CD-t/DVD-t is a megfelelő boot-sorrendbe tenni.
Figyelem!
AHCI módnál már nem CD-ROM-ot kell beállítani hanem az adott meghajtóra jellemző nevet, pl. a gépemben lévőnél a P2-Optiarc DVD-t kell megadni,
Ha ez is meg van, akkor el kell menteni ezt a változtatást is és amikor újraindul a gép már használható is a visszaállított rendszer.


A probléma megoldásához adott ötletért köszönet illeti a PH! fórumról Fire/SOUL/CD -t.
További témák:
Klónozás Macrium Reflect Free program használatával
Rescue CD (bootolható lemez) készítése Macrium Reflect programhoz.
Biztonsági mentés és helyreállítás Macrium Reflect-el
Biztonsági mentés, helyreállítás Paragon Backup & Recovery 2012 Free programmal.
Megoldás arra az esetre, ha az AHCI módban lévő oprendszer biztonsági mentését nem lehetne visszaállítani
Vírusirtás Kaspersky Rescue Disk használatával.
Ventilátorszabályzók
Merevlemez halkítás
BIOS-frissítés (Gigabyte P35-.....)
Bootolható CD/DVD készítése AOMEI Backupper programhoz
Rendszer biztonsági mentése, visszaállítása AOMEI Backupper programmal
Merevlemezek, SSD-k klónozása AOMEI Backupper programmalemail